Font Size

Cpanel

sxolikes omades

Θρησκευτικά Ε΄, Μεγάλη Σαρακοστή: Προετοιμασία για το Πάσχα

 

Θρησκευτικά Ε΄,  4-4-2016

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Αναστασία Γκιόκα

Μεγάλη Σαρακοστή: Προετοιμασία  για το Πάσχα

Εργασία 2, σελ 122: Βρίσκουμε από βιβλία, περιοδικά κι εφημερίδες συνταγές για νηστίσιμα φαγητά.

 

Η νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής ξεκινά την Καθαρή Δευτέρα και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο. Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας. Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ.  Αρχικά διαρκούσε έξι εβδομάδες ενώ αργότερα προστέθηκε και η έβδομη εβδομάδα. Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας, δηλ. από την Καθαρή Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Βδομάδα. "Μεγάλη" Σαρακοστή ονομάζεται όχι για τη μεγάλη διάρκειά της αλλά για τη σημασία της που γίνεται σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού. Αποτελεί την προετοιμασία των πιστών για τη γιορτή της Ανάστασης του Χριστού.

Τι περιλαμβάνει η διατροφή όσων νηστεύουν: 

Απαγορεύονται κρέας, ψάρι, γαλακτοκομικά, λάδι και κρασί.
Μόνο τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπονται το λάδι και το κρασί, εκτός φυσικά   
από το Μεγάλο Σάββατο. 
Στις 25 Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων όσοι νηστεύουν τρώνε ψάρι.

Πηγή:

http://www.iefimerida.gr/news/256421/i-nisteia-tis-sarakostis-ti-trone-kai-ti-ohi-osoi-tin-akoloythoyn#ixzz46C68mrRv

 

kalamarakia me ntomata large1

Καλαμαράκια στιφάδο

Υλικά

1 κρασοπότηρο λάδι
4 κρεμμύδια
1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
2 μεγάλες  ντομάτες
2 κουτιά καλαμαράκια
1 κουταλιά τοματοπολτό
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλάκι αλάτι
½ κουταλάκι πιπέρι
Λίγη ρίγανη
Λίγο λεμόνι
1 ποτήρι νερό

Διαδικασία

Ξεπλένουμε καλά τα καλαμαράκια και τους ρίχνουμε  λίγο λεμόνι από πάνω.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και αφού κόψουμε τα  κρεμμύδια τα ρίχνουμε μέσα και τσιγαρίζουμε για λίγο.
Προσθέτουμε το κρασί, το αλάτι, το πιπέρι, τα φύλλα δάφνης και τη ρίγανη.
Ξύνουμε τις ντομάτες και τις  προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Έπειτα προσθέτουμε το νερό και τον τοματοπολτό.
Αφού ψηθεί για λίγο η σάλτσα προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα αφήνουμε να ψηθούν για 10? λεπτά. Α.Α.
 

piperies-gemistes-kima-tiri

Γεμιστές πιπεριές

Υλικά

20 πιπεριές μέτριες κατάλληλες για γεμιστά
4-5 ντομάτες
1 δόση αλάτι
½ ποτήρι ελαιόλαδο
Γέμιση ντολμάδων με ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη

Διαδικασία

Αφαιρούμε από τις πιπεριές τα κοτσάνια πατώντας τα με το δάκτυλο ελαφρά.
Αφαιρούμε τους σπόρους από τις πιπεριές, τις πλένουμε, τις τοποθετούμε ανάποδα σε ένα δίσκο και τις αφήνουμε να στραγγίσουν.
Γεμίζουμε τις πιπεριές με τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει-χωρίς να ξεχειλίζει.
Κόβουμε καπάκια από τις ντομάτες και καλύπτουμε τις πιπεριές.
Βάζουμε τις πιπεριές σε ένα ταψί αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους.
Περνάμε από τον τρίφτη 2 ½ ντομάτες ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες από τους σπόρους τους.
Προσθέτουμε  αλάτι και ζάχαρη.
Ρίχνουμε την τριμμένη ντομάτα και το ελαιόλαδο πάνω στις πιπεριές.
Ψήνουμε για 20΄-25΄ σε προθερμασμένο φούρνο  200ο C.
Όταν οι επιφάνειές του κοκκινίσουν είναι έτοιμες. Για να έχουν λαμπερό χρώμα οι πιπεριές, μόλις τις βγάλουμε από το φούρνο ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο.

melitzanes-k-patates-giaxni

Μελιτζάνες  με πατάτες

Υλικά

1 κιλό μακριές μελιτζάνες
1 κιλό πατάτες
1 φλιτζάνι λάδι
2 μεγάλα κρεμμύδια (θερινά)
1 κιλό ντομάτες κόκκινες
2 σκελίδες σκόρδο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Αλάτι-πιπέρι

Διαδικασία

Βάζουμε το λάδι με το κρεμμύδι να τσιγαριστούν
Ρίχνουμε τις πατάτες και τις μελιτζάνες, τις οποίες έχουμε κόψει σε φέτες μαζί με το σκόρδο και το μαϊντανό και λίγο νεράκι.
Αφού πάρουν μια βράση βάζουμε το πιπέρι, το αλάτι και τέλος την ντομάτα.
Όταν δέσει η σάλτσα κατεβάζουμε το φαγητό από τη φωτιά και σερβίρουμε. Καλή όρεξη!! Κ.Κ.

 

p185 0

Φασολάδα

Υλικά

500 γρ φασόλια
1 κρεμμύδι
3 καρότα σε φέτες
2 κλωνάρια σέλινο
2 ντομάτες
Λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βάζετε σε μια κατσαρόλα τα φασόλια με νερό, α αφήνετε να πάρουν μερικές βράσεις και τα στραγγίζετε. Βάζετε πάλι τα φασόλια στην κατσαρόλα με τα υπόλοιπα υλικά και το ανάλογο νερό. Αφήνετε τη σούπα να σιγοβράσει για  1 ώρα περίπου  Μ.Π.

Πηγή: Βιβλίο με συνταγές

 

htapodi-magirefto-me-patates

Χταπόδι με πατάτες στο φούρνο

Υλικά

1 μέτριο χταπόδι 2 κιλά περίπου
10-15 μέτριες πατάτες
2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
Ντοματοπελτές
Λάδι, αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε το χταπόδι σε μερίδες, το πλένουμε καλά, το βάζουμε στην κατσαρόλα και το βράζουμε για 10΄. Το βγάζουμε, το ξαναπλένουμε και το αφήνουμε να στραγγίσει. Παίρνουμε τις πατάτες, τις καθαρίζουμε και τις πλένουμε καλά. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κρεμμύδια. Κόβουμε τις πατάτες σε τέσσερα κομμάτια, τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και μαζί με τις μερίδες από το χταπόδι τα βάζουμε στο ταψί. Ρίχνουμε το λάδι, αλάτι, πιπέρι και τοματοπελτέ. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και βάζουμε στο φούρνο στους 200ο C για 2 ώρες. Καλή όρεξη!!! Ν.Φ.

 

Κέικ

Υλικά

3 1/2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι
6 κ. σούπας κακάο
1 κ. γλυκού αλάτι
2 βανίλιες-2 φλ. Τα. Ζάχαρη
2 κ. γλυκού μαγειρική σόδα
? φλ τσαγιού νερό χλιαρό
3 κ. σούπας ξύδι (μηλόξυδο)

Διαδικασία

Ανακατεύω σε ένα λεκανάκι με ένα κουτάλι όλα τα στερεά υλικά μαζί. Ρίχνω ένα-ένα τα υγρά υλικά ανακατεύοντας με το ίδιο κουτάλι. Τοποθετώ το μείγμα σε λαδωμένη φόρμα και ψήνω στους 108ο C για 40΄ Δ.Σ.
 
 
soupies spanaki
Σουπιές με σπανάκι

Υλικά

½ κιλό σουπιές
1 κιλό σπανάκι
½ φλιτζάνι τσαγιού λάδι
6 μέτρια φρέσκα κρεμμυδάκια ή 2 ξερά
1 λεμόνι ή 4-5 φρέσκιες ντομάτες
Λίγο αλάτι και πιπέρι

Διαδικασία

Καθαρίζετε και πλένετε τις σουπιές.
Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρετε με το λάδι. Προσθέτετε τις σουπιές κομμένες κομματάκια και το σπανάκι, αφού πρώτα το έχετε ψιλοκομμένο και καλά στραγγισμένο. Προσθέτετε το χυμό του λεμονιού ή αν θέλετε τις φρέσκιες ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές.
 
 
 
 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΒΙΑΣ

no-violence

Εκπαιδευτική Πύλη

ekpaideytiki pili

Ασφάλεια στο Διαδίκτυο

safety-internet

Search